Zodiákusstruktúra

A táblázatban megtalálhatja az egyes zodiákus jegyek dátumait. Az aktuális dátumokat tesszük közzé, amelyek kissé eltérők lehetnek minden évben, valamint eltérhetnek a tényleges csillagállástól (részletesebb magyarázat lentebb található).

Minden jegy a négy elem, valamint a három minőség egyikéhez tartozik, ami 12 egyedi kombinációt – csillagjegyet – eredményez.

A csillagjegyeket az elemek, minőségek és polaritásuk szerint osztályozzuk. A különböző elemek és az elemek tulajdonságai közötti keveredés elengedhetetlen ahhoz, hogy létrejöjjön a 12 egyedi kombináció, amiből a csillagjegyek karaktere származik, és ami vázát képezi a horoszkópnak.


elemek

Az asztrológia a négy elem köré épített szimbolizmussal dolgozik. Mindnyájunkban megtalálható a négy elem, noha csak eggyel vagy kettővel azonosulunk. Így a többit elnyomjuk magunkban. Ami a horoszkópot illeti, az elemekre tekinthetünk úgy, mint áramlatra, vagy egyfajta energiára, ami a csillagjegyekben is megmutatkozik.

tűz ( a Kos e Oroszlán i Nyilas )

A tűz jegyű személy nagyon energikus, melegséges és inspiráló. Noha észre kell venni, hogy vannak kifejezetten destruktív vonásai is – képes mindent felégetni maga körül, és sivataggá változtatni a környezetet. Az ilyen személy fő jellemzője a szenvedély és a vágyakozás egy kalandokkal teli élet után.

Mondhatnánk, hogy a tűz megtestesülése elsősorban fizikai természetű. Az ilyen emberek kedvesek, őszinték és nem félnek a testi kontaktustól (pl.: ölelés) annyira, mint mások. Általánosságban jellemző erre a jegyre, hogy férfias természete van, noha az cseppet sem igaz, hogy a tűz jegyű nők nem elég nőiesek. Épp ellenkezőleg, általában szenvedélyes szeretők.

A tűz jegy pozitív tulajdonságai közül kitűnik az erő, aktivitás, kalandvágy, eltökéltség és a bátorság. Negatívum lehet a forrófejűség, civakodási hajlam, féltékenység és esetenként a túlevés.

föld ( b Bika f Szűz j Bak )

A föld jegy nagyon befogadó. Az ilyen emberek legfőbb jellemzői a praktikus gondolkodás, stabilitás és kiemelkedő intellektuális potenciál. A szimbolikus gondolkodás számukra nem magától értetődő. Ezek az emberek két lábbal a földön járnak. Realisták, néha már-már konzervatívok, de ami a legfontosabb, lehet rájuk számítani. Éppen ezért legtöbbjük nagyszerű barát. Legtöbbször nem keresik a feltűnést, nem hallatják fölöslegen a hangjukat. Cserébe kiváló megfigyelők, a legapróbb részleteket is észreveszik.

Az egyedüli, ami hiányzik ebből a jegyből, az a szárnyaló fantázia és intuíció. Néha nehéz nekik egyedül maradniuk a gondolataikkal, és elmondható, hogy nem képesek kiélvezni az élet minden aspektusát. Társasági lények, hiszen az emberek közelsége eltereli gondolataikat saját magukról. A víz hatása biztonságot és anyagi stabilitást hozhat ennek a jegynek. Az ilyen emberek gyakran anyagiasak. Azonban a vágy, hogy letegyenek valamit az asztalra, nem meríti ki az energiáikat, és mások, főleg családjuk boldogulásába is sok erőt fektetnek.

levegő ( c Ikrek g Mérleg k Vízöntő )

A levegő jegyet leginkább a követgető jelzőkkel illethetnénk: aktív, kíváncsi, kommunikatív, rugalmas, ugyanakkor nyughatatlan és kissé instabil. Nem meglepő, hogy ezek az emberek nagyon sokszínű személyiségek.

Sok minden érdekli őket, mivel könnyen lelkesednek bármiért, ami új és hatásos. A kitartás azonban nem az erősségük. Gyakran megesik, hogy félbehagyják a munkát, mert elvesztették motivációjukat vagy csak találtak valami olyan elfoglaltságot, ami jobban foglalkoztatja őket.

A problémák akkor jelentkeznek, ha az érzések kifejezése kerül terítékre. Az ilyen személyek hajlamosak zárkózottnak mutatkozni, introvertáltak, és nem szeretik kimutatni a gyengeségeiket. Amennyiben kényszerülnek rá, hogy kifejezzék magukat, meggondolatlanul fogalmazhatnak és bizonytalanok. Ami a természetüket illeti, vakmerőek.

víz ( d Rák h Skorpió l Halak )

Noha nem gondolnánk, a víz jegyűek keresik a visszahúzódó, introvertált, zárkózott, de nyugodt emberek társaságát. Az ilyen személyek legfőbb jellemzője az érzelmek és érzések előtérbe helyezése. Éppen ezért talán nem túlzás azt mondani, hogy víz nélkül kevesebb szerelem lenne a világban, és a kapcsolatok megszűnnének működni.

Általánosságban a vizet feminin jegynek tartják – köszönhetően gyengéd természetének és empátiás készségének. Természetesen ez nem jelenti, hogy egy víz jegyű férfi ne lenne férfi a javában. Előnyös jellemvonásai a szenvedélyesség, mély és fantáziadús gondolkodás, amit a legtöbb női partner nagyon érdekesnek talál.

A víz jegy érzékenysége egyszerre áldás és átok. Pozitív, hogy ezek az emberek önfeláldozóak, megbízhatóak, kompromisszum készek és nagyszerű szeretők. Mindig tiszteletben tartják a másik érzéseit és melegséget sugároznak. Ugyanakkor megeshet, hogy abbéli félelmükben, hogy megbántanak valakit, hazugságba keverednek.


minőségek

A horoszkópban háromféle minőség szerint osztályozunk, ezek a kardinális, szilárd és változó minőség. Akkor használjuk őket, ha azokat az energiákat akarjuk csoportosítani, amik az ember karakterének legfőbb jellemvonásait határozzák meg. Összehasonlíthatjuk ezt az energiát az elemek energiáival, csillagjegyekkel vagy bolygókkal, mindazon entitásokkal, amik hatnak ránk. Minden minőség kötődik egy jegyhez a négy elem közül. A minőségek révén jellemezhetjük, hogyan érzékelünk egy konfliktust és hogyan viselkedünk benne.

kardinális ( a Kos d Rák g Mérleg j Bak )

A kardinális minőség, együtt a kardinális jegyekkel, határozottan erős, független és ambiciózus egyének jellemzője. Az ilyen emberek természete sosem hagyja őket nyugodni. Mindig mozgásban kell lenniük, vagy el kell foglalniuk magukat valamivel.

Azok akik ezzel a minőséggel születtek, mindenek felett értékelik a jelent. Erőfeszítéseket tesznek, hogy kapcsolódjanak az épp aktuális történésekkel. Hiszik, hogy a múlt lezárult, és mivel meg nem változtathatjuk, nem is érdemes vele foglalkozni.

Ezek az emberek hezitálás nélkül próbálják elérni céljaikat, gyakran vakmerőek. Cselekszenek, nem várnak arra, hogy valaki megmondja nekik, mit kéne tenniük. Remek önérvényesítők, nem ritka, hogy remek vezetők. Nem félnek felelősséget vállalni a tetteikért. Ehhez kapcsolódik, hogy képesek konstruktív ötletekkel előállni. Extrém helyzetekben, hajlamosak lehetnek a kapkodásra, erőfeszítéseik néha eredmény nélkül járnak.

szilárd ( b Bika e Oroszlán h Skorpió k Vízöntő )

A szilárd minőséget általában olyan személyek bírják, akik hajlamosak ellenszegülni a szabályoknak. Még ha az ilyen ember nem is feltétlen nagyravágyó, ha fejébe vesz valamit, kitartó és eltökélt. Erős akaratú és lepereg róla a külvilág negatív befolyása.

Így elmondható, hogy ez az adottság kiváló belső erőforrás, noha a szilárd minőséggel jellemezhető emberek impulzívak és türelmetlenek lehetnek. A türelem akkor is hiányzik, ha arra kényszerítik őket, hogy alkalmazkodjanak radikális változásokhoz. Szeretik elkerülni az ilyen helyzeteket.

Értékeik és meggyőződéseik mindenek felett állnak számukra, elveiket szinte képtelenek föladni. Aggályoskodók lehetnek, néha szinte makacsok, sőt szélsőséges helyzetben inkább meghátrálnak, mint, hogy kompromisszumot alkalmazva megkössenek egy üzletet. Egyszerűen képtelenek arra, hogy másnak alávessék magukat. Makacsságuk nem ismer határokat, ezért olykor nem könnyű kijönni velük.

változó ( c Ikrek f Szűz i Nyilas l Halak )

A változó minőség flexibilitásra, rugalmasságra és egy személy változékonyságára utal. Az ilyen embereknek nem okoz gondot párhuzamosan dolgozni több problémán, noha ez néha a figyelemfókuszálás hiányát eredményezi.

A változó kvalitással rendelkező egyéneknek nem nehézség, ha alkalmazkodniuk kell különböző helyzetekhez. Könnyen és gyorsan reagálnak a változásokra, és empatikusak, ami nagyban hozzájárul, hogy népszerűek a többi ember körében. Mondhatjuk, hogy számukra mások véleménye és a társaik jólléte fontosabb, mint az elveik.

Egy másik remek adottság, amivel ezek az emberek rendelkeznek, természetes képességük az improvizációra. Ez megmutatkozik a magánéletükben és a karrierjükben egyaránt. Nem meglepő, hogy időnként elismert színész vagy színésznő válik belőlük. Az olyan munkákban is megállják a helyüket, ahol operatív döntéshozatal szükséges.


polaritás

A horoszkópban kétféle polaritást különböztetünk meg, ezek a férfi (pozitív, világos polaritás, úgynevezett Jang) és a női (negatív, sötét polaritás, Jing). Általánosságban elmondható, hogy a csillagjegyek nem csak az egyik polaritásra reagálnak, ugyanakkor mégis jellemző, hogy egyik vagy másik pólus erősebb vonzást gyakorol rájuk.

férfi ( a Kos c Ikrek e Oroszlán g Mérleg i Nyilas k Vízöntő )

A férfi polaritást leggyakrabban a világos és pozitív jelzőkkel illetjük, természetüket tekintve aktívak és extrovertáltak. Általánosságként elmondható, hogy az ilyen személyek domináns szerepet töltenek be a társadalomban.

A férfi polaritás bátorságban, vakmerőségben és nagyfokú kezdeményezőkészségben mutatkozhat meg. Nem csoda, hogy szívesen vállalnak vezető szerepet, hiszen nem félnek a felelősségvállalástól és vállalják a következményeket tetteikért. Maximális hitük van képességeikben, saját értékükben. Ugyanakkor extrém helyzetekben a túlzott önbizalom elbizakodottsághoz vezethet, felsőbbrendűnek érezhetik magukat.

nő ( b Bika d Rák f Szűz h Skorpió j Bak l Halak )

A női polaritásra leggyakrabban úgy tekintünk, mint ami negatív pólusú, sötét, éji; karakterét tekintve pedig érzékeny, mély érzésű és introvertált. A társadalomban hajlamosak beolvadni a tömegbe és a háttérből szemlélni az eseményeket.

A női polaritás az érzelmek köré épül. Éppen ezért minden helyzetet az érzelmek segítségével élnek meg és értékelnek. Ennek köszönhetően ezek a személyek reflektívek, amiért zárkózottnak, visszahúzódónak tűnhetnek. Gyakran félnek a felelősségvállalástól, ezért inkább meghúzzák magukat a háttérben.