1.6. 2023

Védikus asztrológia

A védikus asztrológia gyökerei az ősi indiai Védákban találhatók, amelyek több ezer éves szent iratok. Régen arra használták, hogy meghatározzák a megfelelő időpontokat az áldozatok és rituálék elvégzéséhez, azonban idővel az emberek a bolygók mozgását kezdték tanulmányozni annak érdekében, hogy megértsék a sorsukat.

Védikus asztrológia

Ahogy a nyugati asztrológiában, úgy a védikus asztrológiában is tizenkét csillagjegy létezik. Azonban a dátumok között szembetűnő különbség van, ami egy másik rendszer használatából ered - mi a trópusi naptárat használjuk, míg a védikus asztrológia a sziderikus naptárat alkalmazza. Például a temperamentumos Kos egyszerre érzékeny Halakká válhat.

A szoros kapcsolat a hindu filozófiával jelentős hatást gyakorolt a horoszkópok értelmezésére a védikus asztrológiában, melyek az egyéni karma és dharma, azaz az életútra összpontosítanak.

A nyugati asztrológia nagyobb hangsúlyt helyez a Napra, míg a védikus asztrológia nagyobb súlyt fektet a Holdra. Erre utal az úgynevezett "holdházak" koncepciója, amelyek a Hold isten feleségéről kapják a nevüket. Ez is azt jelzi, hogy a csillagászati objektumokat istenségekként is értelmezik. Összesen kilenc ilyen objektum van: Nap, Hold, Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Rahu és Ketu. Még egy további objektum hozzáadása felborítaná a védikus jóslás egész rendszerét. Ezért az Uránusz, a Neptunusz és a Plútó bolygók kimaradnak a rendszerből.

A védikus asztrológiában a holdcsomópontoknak jelentős szerepük van. Ezek Rāhu (sárkányfej) és Ketu (sárkányfarok). Rāhu a materializmussal, rettegéssel, elégedetlenséggel és zavarodottsággal kapcsolódik össze. Ez a hatalmas harcos erőt ad, de kegyetlenséget és erőszakot is hoz magával. Ketu pedig a magányossághoz és a valóságtól való menekülés vágyához kapcsolódik. Ő a káoszt hozza el, de kedvező helyzetben mások iránti együttérzést is jelenthet.

A kultúrákban mélyen gyökerező védikus asztrológia hatással van a fontos, életünket befolyásoló döntésekre is, például a karrier vagy házasság terén.

Ez a rendszer több ezer éve használatban van, és segít megérteni az emberi lelkeket. Magyarázza az egyéni karmikus állapotot, valamint a csillagászati objektumok hatását. Felfedhet rejtett tehetségeket és betekintést nyújthat a múlt és a jövő eseményeibe.