1.2. 2021

Meditáció

A meditáció az elme és az önmegismerés egyik módja. Megtanít bennünket megtalálni a belső békét és a harmóniát, hatékonyan oldja a stresszt és a feszültséget. Hatásai között szerepel a koncentráció javítása és a mindennapi élet apró gondjainktól való megszabadulás is. Ez az önmagunkkal való találkozás, az igazi Én megismerése. Segít megvédeni elménket a negatív hatásoktól.

Meditáció

Az a belső béke, amelyet a meditáció ébreszt bennünk, teret enged a test és az elme teljes és tudatos érzésének és ez elmélyíti az önmagunkhoz való tudatos közelítést, amely kihat az élet szinte minden ágának minőségére.

Egy bizonyos szempontból a meditáció lehet séta a természetben, romantikus pillanat a partnerével vagy egy pillanat egyedül otthon egy pohár bor mellett. Ez egy olyan állapot, amikor teljesen tisztában vagyunk a jelen pillanattal; jelenleg nincs semmi más, amin gondolkodunk és elvonná a figyelmünket erről az élményről. Vannak azonban különböző típusok és gyakorlatok, amelyek közül a legnépszerűbbeket a következő bekezdésekben olvashatja el.

Vipasszaná

A Vipasszaná meditáció az egyik legrégebbi Indiából származó meditációs technika. Arra összpontosít, hogy az elme teljes kapcsolatban legyen a testtel, és kiküszöböli a mentális szennyeződéseket. Ezzel a módszerrel megtanuljuk, hogyan értsük meg a fejünkben lévő törvényeket; meg fogjuk érteni, hogy hogyan reagáljunk bizonyos dolgokra és ez a reakció milyen érzéseket vált ki belőlünk. Segít eligazodni saját gondolatainkban és azok jelentésében, amelynek köszönhetően irányítani fogjuk és a jó irányba tereljük gondolatainkat.

Alvásmeditáció

Ez a fajta meditáció azért érdekes, mert egy embert "jóga alvásba" von be, ami az ébrenlét és az alvás közötti tudatállapot. Ebben az állapotban a test teljesen ellazult, de mentálisan tudatos. Az alvás és az alvásmeditáció közötti fő különbség az, hogy az elméd ébren van e technika során. Ez nyugtató zene segítségével érhető el.

Transzcendentális meditáció

A transzcendentális meditáció segít a felgyülemlett stressz megszüntetésében, valamint a mentális és fizikai állapot javításában; számos tudományos tanulmány megerősítette, hogy javíthatja a szívműködést, csökkentheti a vérnyomást, sőt megelőzheti a szív- és érrendszeri betegségeket. Reggel 20 percet, este 20 percet gyakorolnak egy mantra hangjára. A transzcendentális meditáció különbözik más technikáktól, ahol nem tolunk ki minden gondolatot a fejünkből, hanem csak figyeljük, ahogy jönnek-mennek.

Irányított meditáció

Ez a meditáció egy szakértő segítségével zajlik és konkrét dolgokra, érzésekre vagy tapasztalatokra összpontosít. Lehet tematikus is és csoportos meditáció is. Az irányított meditáció módszere segíthet eltávolítani azokat a gátakat, amelyeket életünk során létrehozunk.