1.5. 2016

Az asztrológia történelme

Az ókori Babilónia, ahol minden elkezdődött.

Az asztrológia történelme

Az asztrológia már évezredek óta foglalkoztat bennünket. Ha szeretnénk felkutatni az eredetét, vissza kell mennünk még az ókori Babilóniába. Az asztrológiával a kaldeusok (papok) kezdtek el foglalkozni /Kr.e.5.század/annak reményében, hogy meg tudják jósolni az Istenek akaratát. Majd Egyiptomból Görögországba is egy kaldeus csillagjós vitte el a tudományt. Hittek a csillagokban és a jósokban, hogy meg tudják jövendölni a jövőt. I.e.5000-3000 Indiában is foglalkoztak már ezzel a tudománnyal. Sikerült kifejleszteniük néhány jelet, amit a mai napig használunk.

Születési adatok szerint személyre szóló jóslással az Egyiptomiak kezdtek elsősorban foglalkozni Kr.e. 4300 évvel ezelőtt. Az asztrológiában a kínaiak is kifejlesztették saját rendszerüket i.e.2800-ban. Ez azonban merőben eltérő volt a nyugati asztrológiához képest./olv. A kínai horoszkóp cikkünket/.

Az asztrológia ebben az időben fontos része lett számos ókori nép kultúrájának. Pl. Augustus a római uralkodó saját állatövi jegyével díszített (Bak) érmét csináltatott.

Közép Kelet

A görög csillagjósokat úgy, mint sok más tudományágban, mint pl. matematikában, orvostudományban az arabok és a perzsiaiak is követték, holott magát az asztrológiát a perzsa és moszlim csillagászok a tudomány és vallás szempontjából elutasították.

Az asztrológia hanyatlása és visszatérése

Az asztrológia népszerűsége Róma megbukásával hanyatlani kezdett. A keresztények szerint ez nem volt más, mint az ördög műve. A hatalomra került egyház továbbra is folytatta tevékenységét e tudományban. A felvirágzó reneszánsz korban az asztrológia újra rokonszenvre talált. A XVII. század alatt a felvilágosodás korában az asztrológiát magát, mint tudományt sikerként könyvelik el, és első ízben, két tudományként emlegetik: asztrológia és asztronómia néven.

Asztrológia napjainkban

A 20. század elején az emberek figyelmét újból felkeltette a csillagjóslás, ami bizonyos ideig háttérbe szorult.

A múlt század idején, hála az asztrológiai könyveknek és újságoknak nagy közkedveltségnek örvendett. Ma már az sem meglepő, hogy az emberek a csillagokra hagyatkozva hoznak döntéseket. Sokan elutasítják, és nem hisznek a jóslatokban és horoszkópokban, de vannak, akik éppen ellenkezőleg ma is komolyan hisznek bennük.