15.4. 2021

A boszorkány

A "boszorkány" kifejezés olyan személyre utal, aki társadalmilag tiltott mágiaformákat gyakorol. A boszorkányságnak önmagában nincs konkrét meghatározása, de általában a mágia részének tekintik. A boszorkányság megértése a társadalmi kultúrától függ, a vélemények az idők folyamán megváltoztak. Egyes társadalmak úgy tekintenek a boszorkányra, mint akinek egy veleszületett természetfeletti ereje van, amíg mások azzal érvelnek, hogy az átlagember szabad választása, hogy megtanuljon mágiát gyakorolni.

A boszorkány

Mint a történelemből tudjuk, a boszorkányság elsősorban a női nemhez kapcsolódik, főleg negatívan. Előfordul, hogy a keresztény hagyományokhoz hasonlóan feltételezik, hogy a hatalom a boszorkányoknak gonosz szellemet ad, amellyel "szerződésük van", más esetekben azt gondolják, hogy hatalma önmagából fakad és nincs szükség külső forrásra.

A boszorkányság elmagyarázza azt a problémát, amely akkor merül fel, amikor az egyik megpróbálja megérteni, miért történt a szerencsétlenség, a másik pedig szabad. Az egyik eredményes a munkahelyén és sikeres, a másik pedig hiába próbálkozik, mégis szenved a nyomorúságtól. Az emberek szeretnek mást hibáztatni ezért az egyenlőtlenségért. Ebben az értelemben a boszorkány az, aki önzőbb, mint amilyennek látszik, és vágyait eltúlzottnak tekintik. Minden a közösség erkölcsi értékelésén múlik.

A boszorkányok legújabb reneszánsza kapcsolatban van az asztrológia, a kristályok és a Tarot iránti egyre növekvő elragadtatással. A varázslathoz hasonlóan, szokatlan erőket használnak a maguk javára.

Modern boszorkányság

A Wicca-kultusz jelenleg a boszorkánysághoz kapcsolódik. A 20. század közepén alapították és a régi pogány vallásokat követte, elsősorban a kelta, az ókori és a germán vallásokat. A Wicca-kultusz a boszorkányság leghíresebb és legnépszerűbb modern formája. Ennek a mozgalomnak a támogatói elutasítják a varázslat hagyományos felosztását fehérre és feketére, követve az alapelvet: "Csináld, amit akarsz, ha senkinek sem okoz kárt". Úgy vélik, hogy minden, amit teszünk, háromszor visszatér hozzánk. Tehát ha kárukra használják a mágiát, rémálmok, depresszió vagy elmebetegségek büntethetik őket. A wiccákról köztudott, hogy senkit sem engednek be, minden gyakornokot tesztelnek és néhányan több évig is várhatnak a beavatásra. Nincsenek feljegyzések arról, hogy valóban tudnak-e varázsolni.