1.10. 2017

Asztrológia és vérmérséklet

A pszichológiában, ahogy arról már biztosan hallott, négy alaptemperamentumot határoznak meg: a kolerikust, a szangvinikust, a flegmatikust és a melankolikust. Egy hagyományos pszichológus, ha nem ismeri az egyént, általában különböző személyiségtesztekre támaszkodik. Míg egy asztrológus képes meghatározni egy személy pszichofizikai jellemzőit azáltal, hogy ránéz az illető személyes horoszkópjára. Csak a születés pontos idejét és helyét kell tudnia ehhez.

Asztrológia és vérmérséklet

Az egyéni pszichofizikai elemzés kulcsa az aszcendens csillagjegy pozíciója (felszálló jegy a születés pillanatában). Lehetséges annak világos meghatározása, hogy az egyes temperamentumok hogyan függenek össze egy adott elemmel (a csillagjegyek hármasával, amelyek az adott elemeket jelképezik).

A kolerikus temperamentum a tűz eleméhez köthető, amelyet az alábbi jegyek viselnek: Kos, Oroszlán és Nyilas. A temperamentumra impulzív viselkedés és túlzó reakciók jellemzők. Előnye, hogy az egyén ellenálló a külső hatásokkal szemben, hátránya viszont, hogy az ellenállás csak átmeneti. Az ilyen személy általában heves.

A szangvinikus temperamentumot a levegő eleméhez kapcsolódó csillagjegyek viselik: Ikrek, Mérleg és Vízöntő. Általában az egyének gyorsan reagálnak, de ezek a válaszok gyengék és átmenetiek. A temperamentum nagy előnye a magasan fejlett kommunikációs készség. Hátránya a labilitás.

A flegmatikus temperamentumot a víz eleméhez kapcsolódó csillagjegyek viselik: Rák, Skorpió és Halak. Ezek az egyének csak az erős ingerekre reagálnak. A reakció lassan jön, viszont nagyon erős és hosszan tartó. A temperamentum előnye az éberség, empátia és művészi hajlam. Hátránya az érzelmi függőségre való hajlam.

A melankolikus temperamentum a Föld elem formálja. A kapcsolódó jegyek: Bika, Szűz és Bak. Előnye, hogy az ilyen temperamentumú egyéneknek jó érzéke van a gyakorlatias dolgokhoz és kitartóak. Hátránya a nehézkesség és a lassú válasz. Az egyének az erős és hosszú távú ingerekre reagálnak.