1.6. 2021

A vörös naplemente titka

Vörös naplementét láthatnak az égen az emberek a világ minden tájáról. Kissé romantikusnak tartják, sőt varázslatosnak. Mindig egy kicsit más, színében és alakjában különbözik. De vajon elgondolkodott már azon, hogy ezek a színek valójában honnan származnak? Mi elgondolkodtunk és a következő bekezdésekben elmondjuk Önnek.

A vörös naplemente titka

Színes naplemente jelenik meg, különösen egy szeles nap után. Szélfújáskor több por jut a légkörbe. A vízgőz az alacsony hőmérséklet miatt a szélfújáskor kondenzálja a pórrészecskéket, kis kristályokat képezve. A napsugarak visszaverődnek a pórrészecskéről és a fény szétszóródik. Ez színes égboltot eredményez. Általában piros, de a rózsaszín, a sárga vagy a narancsszín is megjelenhet; a szín attól függ, hogy a nap milyen magasan van a látóhatár felett.

Azt mondják, hogy amikor színes naplemente jelenik meg, az időjárás megváltozik. Ez különösen igaz, ha színes napfelkeltét látunk reggel, mert ez azt jelenti, hogy szeles éjszaka volt, amely felhőket és hideg frontot hozott magával, ez befolyásolja az időjárást.