15.1. 2022

Hipnózis, meg tudja változtatni a tudatalattiját?

Sok mítosz kering a hipnózis szó körül, de a hipnózis valójában egy sajátos lelkiállapot, amely könnyen megérthető. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tenni, először meg kell ismerkednünk az agyhullámok frekvenciáival.

Hipnózis, meg tudja változtatni a tudatalattiját?

Agyunk 5 különböző frekvencián (béta, alfa, théta, delta, gamma) működik, Hz-ben (ciklus per másodperc) mérve, amelyek mindegyike egy bizonyos szintű agyi aktivitáshoz és egy meghatározott tudatállapothoz kapcsolódik. Általában a hipnózis alfa és théta agyhullámokban történik.

Az alfa agyhullámok (7-14 Hz) dominálnak a mély relaxáció vagy az álmodozás állapotában; ez az az állapot, amelyet az emberek megpróbálnak elérni, amikor meditálnak. A théta (4-7 Hz) egy olyan állapot, amelyet mindannyian tapasztalunk elalvás közben (mielőtt elérjük a delta agyhullámokat (1-3 Hz). Ez az abszolút ellazulás állapota, olyan állapot, amikor egyáltalán nem irányítjuk gondolatainkat.

Bebizonyosodott, hogy amikor agyunk főleg théta hullámokon működik, képesek vagyunk kapcsolatba lépni tudatalattinkkal. Ezért a Thétában megváltoztathatjuk korlátozó hiedelmeinket, viselkedési mintáinkat és valóságérzékelésünket, mindazt, amit tudatalattink rétegeibe mentettünk. Óriási szerepet játszanak abban, hogy hogyan néz ki mindennapi valóságunk, és mit hozunk létre az életünkben.

Ezért a hipnózis nem a mély ellazulásról vagy a teljes tudattalan transzról szól; valójában a hipnózis alatt még hozhatunk döntéseket; még mindig halljuk a terapeuta hangját és a saját hangunkat. De ez az állapot képessé tesz bennünket arra, hogy eljuthassunk a tudatunk alatti réteghez, és megváltoztassuk azt, ami ott van, ami megakadályoz abban, hogy úgy éljük meg az életünket, ahogyan szeretnénk.

A hipnózis során rendkívül fogékonyak vagyunk a javaslatokra, és valóban mélyen tudjuk integrálni a terapeuta szavait, ezért nagyon fontos, hogy jól ismerje terapeutáját, és tudja, hogy megbízhat benne. A hipnoterápia, a hipnózist alkalmazó terápia, akkor lehet igazán hatékony gyógyító eszköz, ha jól végzik. Ha ez vonzza Önt, akkor valószínűleg itt az ideje, hogy kipróbálja, de erősen javasoljuk, hogy legyen óvatos, melyik terapeutát választja.