19.2. 2017

Házak az asztrológiában

Bár a házak asztrológiai szerepe gyakran vitatott, időnként minden asztrológusnak alkalmaznia kell őket. Az asztrológia fejlődése közben több, a házakkal kapcsolatos rendszer jött létre - Placidus, Koch és Regiomontanus, napházak), néhányukat még mindig alkalmazzák. Bár a rendszerek között számos különbség van, a főbb vonásokat illetően egyetértenek. A házak száma mindig tizenkettő, az első ház pedig mindig Aszcendens – keletre fekszik. A horoszkópot tehát a házak tizenkét részre osztják. Minden ház az emberi élet egy-egy részét szimbolizálja. Az a ház, amelyben a legtöbb bolygó található, fontosabb, mint az üres ház.

Házak az asztrológiában

Íme a házak összefoglalása az egyik leggyakrabban használt rendszer, a Regiomontanus szerint:

Az első ház – a kezdő ház, amely magába foglalja az Ascendenst. Fizikai jellemzőinket szimbolizálja, és megkülönböztet bennünket az ugyanazon a napon született emberektől (mivel ők más időpontban születtek). Befolyásolja az identitásunkat, ahogy cselekszünk és ahogy mások észlelnek minket, de a megjelenésünket is.

A második ház – általánosságban az anyagi értékeket szimbolizálja. Arra vonatkozik, hogy látjuk személyi tulajdonunk és biztonságunk vagy jóllétünk. Befolyásolja a költekezésünk, és azt is, hogy hogy gondolkodunk magunkról és másokról. Ennek hatása nyilvánul meg a természettel való kapcsolatunkban is, valamint abban, hogy miként kötünk kapcsolatokat.

A harmadik ház – a tanulás és kommunikáció szimbóluma. Kapcsolatban áll a spirituális képességeinkkel, gondolkodásunkkal és azzal, hogy miként kötünk kapcsolatokat másokkal. Befolyással van arra, hogy hogyan állunk az utazáshoz vagy általánosságban az utakhoz (például mennyire utazunk az ismeretszerzés céljából). Ennek a háznak köszönhető, ha valaki kalandvágyó vagy jól kijön másokkal.

A negyedik ház – az otthont és a gyökereket jelképezi. Egy helyet, ahol biztonságban érezzük magunkat és szabadon cselekedhetünk. Nem kell, hogy konkrét házat vagy épületet szimbolizáljon, lehet olyan személy is, akivel ezt érezzük, akivel jól érezzük magunkat. Kapcsolatban áll a tulajdonnal és a szülőkkel is.

Az ötödik ház – az önkifejezés és kreativitás képességét szimbolizálja. Késztetést jelképez arra, hogy halhatatlanná tegyük magunkat, és hagyjunk valamit magunk után. Ide tartoznak a hobbik, művészi tevékenységek és a gyerekek. Befolyásolja az önészlelést és azt, hogy mennyire és hogyan különböztetjük meg magunkat másoktól.

A hatodik ház – a munka, kötelezettségek és az egészségünk háza. Befolyásolja a kapcsolatunkat másokkal, különösen az alárendeltség tekintetében. A mindennapos gyakorlati tettekkel, a munkahelyi kapcsolatokkal áll összeköttetésben. Kifejezi az egészséggel való viszonyunkat és a képességünket, hogy gondját viseljük annak.

A hetedik ház – a leszálló jegy, a Deszcendens háza, szimbolizálja a személyes és intim kapcsolatokat. Kifejezi a hozzánk közelállókat és azt, hogy milyen kapcsolatban állunk velük. Kapcsolódik a közösségi tudatosságunkhoz és a képességünkhöz, hogy elsimítsuk a dolgokat. Az ebben a házban lévő jegy az ideális partnert jelenti, akihez vonzódnunk kellene.

A nyolcadik ház – szimbolizálja az elégedettségünket, és erős hatással van a mentalitásunkra. A rokonok és a tulajdon (és annak megteremtése) hangsúlyos ebben a házban. Gyakran áll kapcsolatban az okkultizmussal, mágiával és fantáziával.

A kilencedik ház –az utazás, tanulás és életfilozófia háza. Arra utal, hogy valaki mennyire érez vágyat a folyamatos fejlődésre. A hosszú távú célok területe, a terveké és a jövőé általánosságban. A vallás, templomi elköteleződés és a jog is ide tartoznak. A természet és a közösség szeretetében is megmutatkozhat.

A tizedik ház – a karrierünk, presztízsünk és hírnevünk szimbóluma. Kifejezi a vágyat, hogy valaki a közösség elismert tagja legyen vagy elismert tekintéllyé váljon. Kapcsolódik a munkahelyhez, a pozíciónkhoz a hierarchiában és a hírnevünkhöz is. A nemzeti ügyek és más fontos ügyek háza is.

A tizenegyedik ház – a barátság, társadalom és ideálok szimbóluma. Kifejezi a képességünket az egységesítésre, de a vágyainkat, céljainkat és reményeinket is. Az emberek, akikkel az életünk során találkozunk, akik segítenek nekünk vagy befolyásolják az életünket, szintén ebbe a házba tartoznak.

A tizenkettedik ház – szimbolizálja a tudatalattit, érzelmeket és titkokat. A problémák és korlátok területe. Hat az érzelmi problémákra, a hazugságra és a nehézségekre, amiket le kell küzdenünk. Lehetővé teszi, hogy perspektívában észleljük a világot. Eltávolít a mindennapi élettől és a fantáziavilággal támogat minket.